Cat 5, Cat 6 ve Cat 7 Kablo Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ethernet kabloları kesintisiz bir internet deneyimi yaşamak isteyen kişiler için çevrimiçi erişimin en ideal yollarından biridir. Cat 5, Cat 6 ve Cat 7 olarak bilinen bu kablo türleri, evlerden iş yerlerine pek çok farklı alanlarda kullanılır. Birbirinden farklı özelliklere sahip olan Cat kablo çeşitleri arasındaki farkları bilmek, size uygun olan seçeneği bulmanızı sağlar. Bu yazıda donanımların özelliklerini ve aralarındaki farkları konu alacağız.

Cat 5 Kablo Nedir?

Cat 5 ethernet kablosu, 100 MHz frekansa sahip olan eski bir bağlantı türüdür. 4 adet bakır telin bir araya gelmesinden oluşan Cat 5 kablo türü, Gigabit Ethernet ağlarına da bağlanabilir. Günümüzde çok kullanılmayan bu kablonun yerine geliştirilmiş versiyonu olan Cat 5E gelmiştir.

‘’Cat 5 kablo ne kadar çeker?’’ diye merak ediyorsanız buna 100 metreye kadar verimli bir bağlantı sağlar, cevabını vermek mümkündür. 100 metreden sonra internet performansınız düşmeye başlayacaktır. Bu yüzden bu mesafeyi geçmemeniz gerekir.

Cat 5 kablo dizilimi yaparken bilmeniz gereken standart kablolama şemalarına T568B ve T568A denir. Bu şemaları doğru şekilde uygulamak için hangi standardı kullanmanız gerektiğini iyi anlamalısınız.  Cat 5 kablo renkleri olan turuncu, yeşil mavi ve kahverengi şeklinde dizilimini yaparak uygun yerlere bağlayabilirsiniz. Kabloların her ucunun aynı renkte olması veri iletimi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bağlantının gerçekleşmesi için Cat 5 kablo sıralaması da dikkate alınmalıdır.

Cat 5E Kablo Nedir?

Cat 5, Cat 6 ve Cat 7 Kablo Arasındaki Farklar Nelerdir?

Cat 5E yani Category 5 Enhanced kablosu, Cat 5’in geliştirilmiş bir versiyonudur. Daha hızlı ve frekansı yüksek bir internet performansı sunar. Gigabit ethernet ağlarını kullananlar için daha uygun bir seçenektir. Genelde ekranlama içermezler. Hızlı internet erişimi, dosya ve video paylaşımı gibi kullanım alanları için en uygun seçenektir.

Cat 6 Kablo Nedir?

Cat 6 UTP kablo türü, yeni ve performansı yüksek bir ethernet bağlantısıdır. İlk olarak 2002’de tanıtılan bu bağlantı aracı, parazitlerden etkilenmeyen yapısıyla günümüzde halen daha en çok kullanılan internet kabloları arasında yer alır. 250 MHz frekansı ve hızlı veri desteğiyle ev ağları için en uygun seçeneklerden biridir. Bu sebepten dolayı Cat 7’ye kıyasla yaşam alanları için daha tasarruflu ve verimli bir seçenektir.

Cat 6A Kablo Nedir?

2008 yılında dünyaya tanıtılan CAT 6A, Cat 6 kablosunun bir üst versiyonudur. 10 GB Ethernet, yani 10 GBPs veri hızını destekleyen ilk ethernet bağlantısıdır. Yüksek hızından dolayı genellikle veri merkezlerinde, eğitim kurumlarında, sağlık merkezlerinde ve ağ bağlantısının yoğun olduğu benzeri alanlarda çevrim içi erişim sağlamak amacıyla kullanılır. Buna ek olarak güvenlik sistemleri ve telefon hatlarının bağlantısını da sağlamaya yardımcı olur.

Cat 7 Kablo Nedir?

Cat 7 ethernet kablosu, oldukça gelişmiş ve yüksek performanslı bir bağlantı sunar. 600 MHz frekansı destekleyen özelliği sayesinde önceki Cat bağlantılarına kıyasla daha hızlıdır. 2010 yılında üretilen Cat 7 kablosu, ARJ45, GG45 ve TERA gibi kondaktörlerle uyumlu çalışır. Bundan dolayı, sinyal performansı diğer kablo türlerine göre daha iyidir. Cat 7 bağlantının öne çıkan özelliklerinden bazıları şunlardır:

  • 100 metreye kadar veri ileten yapısı sayesinde daha esnek bir kullanıma sahiptir.
  • Kaliteli malzemelerden üretildiği için dış etkenlere karşı daha dayanıklı bir yapısı vardır.
  • Üst seviye güvenlik: Verileri güvenli bir şekilde iletir.
  • Geniş bant özelliği ile gecikme hızı oldukça düşüktür. Bu da canlı yayınlar sırasında kullanıcılara büyük bir avantaj verir.
  • Yüksek performanslı konnektörleri sayesinde sinyal gücü kuvvetlidir.
  • S/FTP (Shielded Foil Twisted Pair) olarak bilinen bir yapıdan oluşur. Ayrıca örgüyle korunan dış yapısı sayesinde elektromanyetik güvenliği daha gelişmiştir.

Bu özellikleri sayesinde çeşitli alanlarda sıklıkla tercih edilen bir kablodur. Ancak yüksek performansı yüzünden diğer Cat kablolarına göre maliyeti de daha fazladır. Bundan dolayı kablo seçerken gereksinimlerinizi ve bütçenizi dikkate almanız gerekir.

Cat 5, Cat 6 ve Cat 7 Kablo Arasındaki Farklar Nelerdir?

Cat 5, Cat 6 ve Cat 7 Kablo Arasındaki Farklar Nelerdir?

Cat ethernet kablolarının performans seviyeleri değişiklik gösterir. Bu sebepten dolayı, kullanım alanları birbirinden farklıdır. Örneğin, Cat 5 kablosu ev bağlantıları için daha uygundur. Cat 6 ve 7 ise daha yüksek veri girişinin olduğu iş yerleri ve kurumlarda kullanılır.

Aşağıdaki tabloda, bu kablo çeşitleri arasındaki farklara yer verilmiştir.

Özellik

Cat 5 

Cat 6

Cat 7

Kablo Performansı

100 MHz

250 MHz

600 MHz

Yapısı

UTP (Unshielded Twisted Pair)

UTP veya STP

S/FTP 

Konektör

RJ-45

RJ-45

ARJ45, GG45 ve TERA

Kullanım Alanı

Ev ve küçük işletmeler

İşletmeler, işyerleri, veri merkezleri

Büyük işletmeler 

Yukarıda verilen bilgiler üzerinden Cat kabloları arasındaki kıyaslama yapabilir ve bağlantıların arasındaki farkları daha iyi anlayabilirsiniz.

Cat 5, Cat 6 ve Cat 7 Kablo Kullanım Alanları

Ethernet kablolarının kullanım alanları, yapı, hız, performans gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Cat bağlantı çeşitlerinin kullanım alanlarını aşağıdaki maddeleri inceleyerek öğrenebilirsiniz.

  • Cat 5: Ev ağ bağlantıları için en çok tercih edilen kablodur. Hızı ve performansı diğer çeşitlere göre daha az olduğu için genellikle yaşam alanlarında, küçük işletmelerde ve telefon hatlarında kullanılır.
  • Cat 6: Evlerinde yüksek hızlı internete sahip olmak isteyenlerin tercihidir. Aynı zamanda küçük ve orta ölçekli iş yerlerinin de tercihidir.
  • Cat 7: Yüksek performansa sahip olduğu için veri merkezlerinde, büyük iş yerlerinde, güvenlik ve veri iletiminin ön planda olduğu kurumlarda kullanılan bir kablodur.

Yukarıda bahsi geçen Cat kabloları, kişi veya kurumun gereksinimlerine bağlı olarak farklı alanlarda kullanılır. Siz de ihtiyaçlarınıza ve tercih edeceğiniz internetin veri aktarım hızına göre seçiminizi yapabilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin