İp Adresiniz

IP Adresi Sorgulama, İp Öğrenme

IP, herhangi bir cihazı internet veya yerel ağ üzerinde tanımlayan adrestir. Verilerin formatını belirleyen bir dizi kural olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda bir ağ üzerinde birden çok araç arasında bilgilerin gönderilmesine imkan tanıyan tanımlayıcıdır. Coğrafi konumu belirleyebilmek için herhangi bir cihazın bağlı olduğu; ülke, şehir, bölge ve posta kodu gibi bilgilere ihtiyaç duyulur. IP adresi sorgulama sayesinde tüm bu verilere erişim sağlanır.

AtlantisNet Gigapon Bölgelerinde Limitleri Kaldırdık

AtlantisNet, GigaPon bölgelerinde limitleri ortadan kaldırdı. Kullanıcılar artık 1000 mbps fiber interneti sabit fiyatla satın alabilecekler. Altyapının desteklediği en yüksek upload ve download hızını ekstra ücret ödemeden doyasıya kullanabilmenin tadını çıkaracaklar.

Taahhütsüz ve kotasız internet hizmeti sunan AtlantisNet, her yaştan insan için en uygun seçenekleri bünyesinde barındırır. Kullanıcılar, güvenli hizmet sayesinde sevdiklerini zararlı içeriklerden koruyabilirler. Türkiye’de bir ilki başararak 10.000 Mbps’ye kadar indirme ve yükleme sunabilen internet servis sağlayıcısı olmuştur. AtlantisNet limitlerle uğraşmak istemeyenler için en uygun adrestir.

1000 mbps taahhütsüz internet
ip adresim nedir

IP Adresi Nedir?

IP adresi, dört sayıdan oluşan dizelerdir. 0.0.0.0 ila 255.255.255.255 aralığında olmaları söz konusudur. İnternet Tahsisli Numaralar Kurumu olarak bilinen IANA tarafından üretilip atanır. “IP adresim nedir?” diye düşünenler, basit bir sorgulama işlemi sayesinde doğru bilgiye erişebilirler.

 

İnternet IP öğrenme kadar önemli olan bir diğer detay, bu bilgiyi korumak ve gizlemektir. Bunun için proxy sunucu ve sanal özel ağ (VPN) kullanma gibi iki alternatif vardır. İnternet kullanıcıları, IP adreslerini gizledikleri takdirde kişisel bilgilerini ve çevrim içi kimliklerini korumuş olurlar.

IP Sorgulama Nasıl Yapılır?

IP sorgulama son derece pratik şekilde gerçekleştirilir. Bunun için ilk olarak cihazın, bilgisayarın veya akıllı telefonun ayarlar bölümüne gidilmelidir. Burada bulunan ağ veya Wi-Fi ayarları seçeneğine tıklanması gerekir. Kullanıcının karşısına “IP adresi” ya da “IP bilgileri” bölümü çıkar. İkisinden birisine tıklanmalıdır. Bu sayede, cihazın IP adresi öğrenilir.

 

“IP numaram nedir?” diye düşünenlerin önünde farklı bir seçenek daha mevcuttur. Bilhassa daha detaylı bilgi edinmek isteyenler, sorgulama sitelerini tercih edebilirler.

ip sorgulama

IP Çeşitleri Nelerdir? IP Adresi Nasıl Oluşur?

IP adresi; dört bölümden oluşan sayı dizileri olmakla beraber benzersizlerdir. Örneğin, 191.175.1.1 şeklinde ifade edilebilir. Her bir bölüm, 0 ile 255 arasında bir değere sahiptir. Çeşitleri şu şekilde ifade edilebilir:

 

  • Tüketici IP Adresi: İnternet hizmet planı olan bir kişi veya kurum, özel ya da genel olmak üzere iki IP adresi türüne sahiptir. Bunlar, ağ konumlarına göre adlandırılırlar.
  • Özel IP Adresi: İnternet ağına bağlanan tüm cihazların özel IP adresi mevcuttur. Yönlendirici, her birini diğerinden ayırmak adına onlara eşsiz tanımlayıcı oluşturur.
  • Genel IP Adresi: Tüm ağla ilişkili olan adres olarak tanımlanabilir. Kendi adresi olan her cihaz, aynı zamanda ana IP içerisinde de yer alır. İnternet ağı dışında kalan bilgisayar, akıllı telefonlar ve tabletlerin işine yarar.
  • Dinamik IP Adresi: Genel IP adresi seçeneklerinden birisidir. Düzenli ve otomatik olarak değişmesi söz konusudur. ISP, geniş bir IP adresi havuzu satın alarak bunları müşterilerine sürekli olacak şekilde atar. Eskiyenlerse yeniden kullanılır.
  • Statik IP Adresi: Ağ tarafından atanan IP adresi sabittir ve değiştirilemez. Her ne kadar çok fazla tercih edilmese de bilhassa kendi sunucusuna sahip olmayı amaçlayan işletmeler için uygun bir seçenektir.

 

IP adresinin genel özellikleri ve oluşma şekli çeşidine bağlı olarak değişiklik gösterir.

IP Adresimi Değiştirebilir miyim?

İnsanlar, IP öğrenme işlemine dair tüm bilgileri edindikten sonra bunun değiştirilip değiştirilemeyeceğini sorgulamaya başlarlar. Talep edilen değişikliği yapabilmek mümkündür. Kullanıcılar, internet bağlantılarının hızını arttırmak veya güvenliği sağlamak adına bu işleme başvurabilirler. Dileyen kişi, internet servis sağlayıcılarıyla iletişime geçerek yeni bir IP adresi talebinde bulunabilir. Bunun yanı sıra modemini resetleme seçeneği de mevcuttur.

AtlantisNet; IP adresleriyle sorunsuz şekilde erişim sağlamak isteyenler için 1000 Mbps internet hizmeti sunar. Sahip olduğu GigaPon altyapısıyla müşterilerini memnun eder. “Karmaşık değil çok net!” sloganıyla var olduğu sektörde fiber internet deneyimini sorunsuz bir şekilde yaşamak isteyenlerin ilk tercihidir. Farklı kampanyalarıyla her bütçeye hitap ettiğini gösterir. Taahhütsüz internet hizmeti almak isteyenleri daima mutlu kılar.

IP Numarası Nasıl Öğrenilir?

Statik IP öğrenme talebi olanlar, farklı yöntemlerden yararlanabilirler. İnternet bağlantısına sahip olan bilgisayar ve akıllı telefon gibi cihazlarda ayarlar veya ağ bölümü kısmında bu adres yer alır. Bunun yanı sıra, sorgulama işlemine izin veren siteler aracılığıyla da işlemi yapmak mümkündür. Kullanıcılar, bu platformlara girerek IP adreslerini öğrenebilirler. Dileyenler, internet servis sağlayıcılarıyla irtibat kurarak da konu hakkında detaylı bilgi alabilir.

IP’den Adres Bulma Mümkün mü?

IP adresi sayesinde coğrafi konum belirlense de her halükarda doğru sonuçlara ulaşılmaz. Bu durumun farklı sebepleri mevcuttur. İnternet servis sağlayıcısı, hizmetleri kişiselleştirmek adına birinin adresini kullanabilir. Bunun yanı sıra bu işlem sırasında büyük şehirler veya genel konumlar baz alınır. Kullanıcıların kesin fiziksel adreslerine erişilemeyebilir. Sonuç olarak, IP’den konum bulma işlemi, her zaman ve her şartta en doğru bilgiyi vermeyebilir.

IP Adresi Sürekli Değişir mi?

IP adresi, dinamik olmasından mütevellit sürekli olarak değişir. Ağ yapılandırması ve internet servis sağlayıcısının politikası önemlidir. Bilhassa halka açık Wi-Fi kullanılırken IP adresi de değişkenlik gösterir. Bunun yanı sıra isteyenler kendi başlarına da değiştirebilirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Merak edilen bazı sorular ve cevapları

Tıpkı diğer cihazlarda olduğu gibi akıllı telefonlarda da IP adresi bulunur. Bu sayede, cihazın internete bağlanması ve veri alışverişinde bulunması için gerekli olan benzersiz kimlik elde edilir. Ancak, telefonun IP adresi; Wi-Fi bağlantısı veya mobil veri aracılığıyla değişebilir. Farklı bir deyişle diğer cihazlardaki gibi aynı değildir. Kullanıcılar, ayarlar veya bağlantı bilgileri üzerinde adreslerini görüntüleyebilirler.

Wi-Fi IP adresi, adından da tahmin edilebileceği üzere cihazın ağ içerisindeki konumunu belirleyerek veri iletimini gerçekleştirir. İletişimdeki hataları önleyerek güvenliğe katkıda bulunur. Bu adres, genel olarak ağ yönlendiricisi tarafından otomatik olarak atanır. İnternet üzerindeki trafiği yönlendirmek ve iletişimi sorunsuz bir şekilde kurmak gibi işlevleri mevcuttur. Tıpkı diğer IP adresleri gibi benzersiz bir tanımlayıcıdır.

İkisi arasındaki temel ayrım uzunluklarıdır. İpv4, 32 bit olmakla beraber dört rakamdan oluşan formatta yazılır. Söz konusu adreslerin sınırlı oluşu sebebiyle IPv6 geliştirilmiştir. O da 128 bit uzunluğunda olmakla beraber sekiz haneli rakam veya harf kombinasyonundan meydana gelir. IPv4 çok daha yaygın bir şekilde kullanılsa da, IPv6 güvenli ve etkili veri iletimi sağlamasından dolayı tercih edilir.

IP adresi, cihazın internete bağlanırken kullandığı benzersiz bir tanımlayıcıdır. İnsanlar, bu bilgiye erişmek için farklı siteler aracılığıyla sorgulama işlemi gerçekleştirebilirler. Bunun yanı sıra internet servis sağlayıcılarından yardım alınabilir. Ancak kullanıcının fiziksel olarak nerede bulunduğunu tam olarak belirlemek mümkün değildir.

Bahsi geçen özellik sayesinde cihazın konumu hakkında bilgi alınabilir. Kullanıcıların internet aktiviteleri takip edilebilir. Servis sağlayıcısı ve bölge hakkında bilgi almak için de IP adresinden yararlanılabilir. Ancak, herhangi bir evin tam olarak nerede olduğunu bulmak mümkün değildir. Bir sitenin IP adresiyle sadece hangi bölgeden internete bağlandığı tespit edilirken yerini tam olarak öğrenmek söz konusu olmaz.

Bilgisayar veya akıllı telefon gibi bir cihazın internete bağlanabilmek için kullandığı modem IP adresi, dinamik olarak atanabileceği gibi manuel bir şekilde yapılandırılabilir. İnsanlar, bu adresi son derece basit bir şekilde değiştirebilirler. Her şeyden önce modemi açıp kapatarak saniyeler içerisinde değişimi gerçekleştirmek mümkündür. Bunun yanı sıra isteyen kişi internet servis sağlayıcılarıyla irtibat kurarak da değişiklik talep edebilir.

IP adresini değiştirmek isteyen birisi, ilk olarak, cihazındaki internet bağlantısını kapatmalıdır. Ardından, VPN ile yenisini elde edebilir. Bunun yanı sıra modemi yeniden başlatarak IP adresi değiştirmek de mümkündür. Dileyenler, farklı bir Wi-Fi ağına da bağlanabilirler. Bilhassa sosyal medya üzerinden takip edildiğini düşünenler, IP adresi değişikliği yapmalılardır. Bu bilginin başkalarının eline geçmesi halinde ortaya istenmeyen durumlar çıkabilir.

Herhangi bir cihaz IP adresi aldığı takdirde onun internet üzerindeki konumu belirlenebilir. Diğer bilgisayar veya akıllı telefonlarla iletişim kurulması ve veri aktarımı yapılması mümkün hale gelir. Bilhassa internet dünyasındaki emniyeti sağlayabilme noktasında oldukça önemlidir.

İnternet üzerindeki cihazların kalıcı olarak belirlenmiş IP adresidir. Sabit bir şekilde kullanıcıya atanması ve hiçbir şekilde değişmemesi söz konusudur. Statik IP kullanmanın birtakım dezavantajları vardır. Bu tür adresler, bilgisayar korsanları tarafından çok daha rahat bir şekilde bulunurlar. Statik IP kullanan siteler, siber saldırılardan fazlasıyla etkilenirler. Bunun yanı sıra bu adreslerin izlenmesi diğerlerine kıyasla daha kolaydır.

Cihaza belirli bir süre için atanmış IP adresidir. Kullanıcı bunu internete bağlandığı farklı zaman dilimlerinde değiştirebilir. Dinamik IP adresinin takip edilmesi ve siber saldırılardan etkilenmesi oldukça zordur. Kişinin internet bağlantısı koptuğu takdirde IP farklı bir cihaza atanır. Kendisini sanal ortamda güvende hissetmek isteyen birçok kişinin tercihidir. Bunun yanı sıra dinamik IP statik olana kıyasla çok daha uygun maliyetlidir.