Modem Işıkları Yanıyor ama İnternet Yok?

Modem Işıkları Yanıyor ama İnternet Yok?

Modem ışıkları yanıyor ama internet yok probleminin yazılım veya donanım kaynaklı çok sayıda sebebi olabilir. Bu yazıda bağlantınızı sağlayan cihazlarda yer alan; power, WAN, Internet, WLAN, LAN1/LAN2/LAN3/LAN4, DSL simgelerinin anlamlarının ne olduğu anlatılacaktır. Ayrıca; modem ışıklarında yaşanan sorunların nedenleri, çözüm önerileri üzerinde durulacaktır. 

Modem Işıkları Ne Anlama Gelir? 

Modem üzerindeki ışıklarda var olan sorunları tespit etmek ve çözmek önemlidir. Sorunları ortadan kaldırmak için de tüm göstergelerin anlamlarını bilmek gerekir. Böylece problemin nedenini algılamak da daha kolay hale gelir. 

Power (Güç Işığı)

Modemin açık olup-olmadığını, güç alıp-almadığını ifade eder. Eğer power ışığı yanıyorsa cihaz çalışır durumdadır. Kapattığınızdaysa sönecektir.

WAN

WAN, Wide Area Network anlamına gelmektedir. Türkçedeki karşılığıysa Geniş Alan Ağı kavramını ifade eder. Eğer bu bağlantıysa sahipseniz ve aktif olarak veri transferiniz yapılıyorsa ışığı yanacaktır. WAN göstergesi yanmıyorsa bu durum geniş alan ağı bağlantısının olmadığı anlamına gelir. 

INTERNET

Internet ışığının sabit yanması, internet bağlantısının olduğunun göstergesidir. Bu ışığın aralıklı olarak sönmesi ya da kırmızıya dönüşmesi ise bağlantı gücünüzde bir problem olduğunu ifade eder. 

WLAN

WLAN göstergesi yanmıyorsa, modemde bu özellik kapalı demektir. Bu kavram kablosuz bağlantının kullanılması anlamına gelir. Yüksek frekanslı radyo dalgaları, internete güvenli bağlanmak için kablo yerine geçer. 

WLAN göstergesinin sabit yanması, veri transferinin yapılmadığını gösterir. Yavaş yavaş yanıp sönmesiyse transferin yapıldığını ifade eder. Eğer WPS bağlantısı kuruluyor ise; WLAN göstergesi hızlı yanıp sönecektir.

LAN1/ LAN2/ LAN3/ LAN4

Modem üzerinde birden fazla yer alan LAN göstergesi ethernet bağlantısının var olduğu anlamına gelir. Göstergenin yanmaması durumuysa bu bağlantının kurulamadığının bir göstergesidir. Numaralarla isimlendirilen ethernet kablolarında en iyi iletim hızına sahip olanlar CAT5E, CAT6, CAT6A, CAT7 olarak karşımıza çıkmaktadır.

DSL

Sayısal abone hattı olarak isimlendirilen DSL; ADSL/VDSL bağlantısının var olduğunu gösterir. Yani, telefon hatları üzerinden kullanıcıya internet sağlamaktadır. DSL ışığı yanıyorsa, cihazınız düzgün çalışıyor ve sinyallerini olması gerektiği gibi alıyordur. Tam tersi şekilde yanmaması da hatalı bağlantının varlığını işaret eder. DSL ışığı aktif olmadığında öncelikli olarak kabloların doğru bağlanıp bağlanmadığı kontrol edilmelidir.

Modem Işıkları Yanıyor ama İnternet Yok Hatası Nedenleri

Modem Işıkları Yanıyor ama İnternet Yok?
Modem yazılımı, sağlayıcı hatası gibi basit sorunlardan kaynaklı internet alamıyor olabilirsiniz. Atlantis Net bu tarz sorunlarda sizleri anında çözümlere ulaştırabilir.

Modem ışıklarının yandığı durumda dahi internet bağlantınızın yoksa bazen basit bir resetleme işlemiyle problemi kolayca çözebilirsiniz. Cihazı kapatıp, yaklaşık 1 dakikalık bekleme sonrasında yeniden açmalısınız. Ardından sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz. 

Modem ışıklarının yanmasına rağmen internet bağlantısında halen problem varsa bunun aşağıdaki gibi nedenleri olabilir:

  • Modeminizin ayarlarının yanlış yapılmış olması bu tip bir hatanın ortaya çıkmasına sebep verir. 
  • Cihaz donanım/yazılım problemleri nedeniyle internet sinyalini algılamıyorsa bağlantı sorunu yaşayabilirsiniz. 
  • Modem yazılımında olan hatalar nedeniyle güncelleme yapılmasına ihtiyaç duyuluyor olabilir. 
  • Cihaz ve yönlendirici arasındaki kablo sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Kablosuz ağ ile internete giriş yapıyorsanız, bu bağlantı türünün ayarları nedeniyle böyle bir sorun yaşanması olasıdır.
  • Bölgenizde kablo döşemesi, yolların yapılması vb. altyapı çalışmaları internetin kesilmesine sebep vermiş olabilir.
  • Internet servis sağlayıcısı bulunduğunuz bölgede bir çalışma yürütüyorsa modeminiz sorunlu çalışabilir.

Modem ışıkları yanıyor ama internet yok ise yukarıda belirtilen durumların kontrollerini yaptıktan sonra sorunun kaynağını belirleyebilirsiniz. Ancak eğer cihazınızdaki hiçbir ışık yanmıyorsa yenisini almanız ya da tamir ettirmeniz gerekebilir.

Modem Işıkları Yanıyor ama İnternet Yok Hatası Çözüm Önerileri 

Modem Işıkları Yanıyor ama İnternet Yok?
Cihazı temiz tutup, kabloları ezmeden kullanmak sizleri bu tarz hatalardan koruyabilmektedir.

Günlük yaşantımızdaki internet bağlantısı problemleri birçok sorunu beraberinde getirebilir. Özellikle evden çalışanlar ya da vaktini çevrim içi şekilde değerlendirmek isteyenler bu tarz durumlardan muzdarip olabilirler. Eğer siz de o grupta yer alıyorsanız aşağıdaki önerileri uygulayarak “modem ışıkları yanıyor ama internet yok” problemini çözebilirsiniz.

  • Modem ve bilgisayarınız arasındaki kablonun ezik olmadığından emin olunuz.
  • Kablosuz ağ ile bağlantı yapılamıyorsa, cihazınızın konumunu ve ağ ayarlarını değiştirerek internete bağlanmayı deneyiniz. 
  • Modemi resetlemeyi, fabrika ayarlarına döndürmeyi deneyebilirsiniz. 
  • Cihazınızın yazılımını üreticinin web sitesinden güncelleyebilirsiniz.
  • Modem üzerinde kişiselleştirilmiş ayar olup olmadığını kontrol ediniz. Varsa değiştirmeyi deneyiniz.
  • DNS ayarlarının doğru olması, internet bağlantısının sağlanması için önemlidir. Geçici sunucu bağlantı problemleri ve kullanıcı hataları bu ayarlarda problem yaşanmasına sebep olur. 
  • Modem cihazının bağlı olduğu prizde sorun olabilir. Bu nedenle farklı bir bağlantı noktası tercih edebilirsiniz. 
  • İnternet sağlayıcınızla birlikte kullandığınız yönlendiriciniz düzgün çalışmıyor olabilir. Yönlendiriciyi kapatıp açınız ve modemle arasındaki kabloyu değiştiriniz.
  • Cihazınız aşırı tozlanmış veya ısınmış olabilir. Modemin aşırı ısınmasının önüne geçmek için ara sıra resetlemek ve bir süre kapatmak gerekir. İçerisindeki birikmiş tozları almalı ve havalandırmalısınız. 

Yukarıda yazılı olan tüm hususları kontrol ettiniz, gerekli düzenlemeleri yaptınız. Ancak hata yine de giderilemediyse mutlaka teknik destek alınız. Büyük bir ihtimalle, modem yazılımı bozulmuştur veya cihaz donanımı hasar görmüştür.

Modemde Neden Sadece Power Işığı Yanıyor? 

Cihazınızda sadece power ışığı yanıyorsa bu durumda farklı sorunlardan söz edilebilir. Anlamı, cihazın sorunsuz çalıştığı ancak hatta problem olduğudur. Bu problem çoğu zaman olumsuz hava koşulları ve çevredeki altyapı çalışmaları gibi dış etkenlerden kaynaklanır.

Eğer kesintisiz ve hızlı internet deneyimi elde etmek, bu tarz problemlerle çok karşılaşmamak istiyorsanız nitelikli bir bağlantı edinmeniz gerekir. AtlantisNet bu noktada sizlerin yanında olacaktır!

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası Nasıl Çözülür?” çoğu kişinin yaşadığı sorunlar arasında yer almaktadır. Bu hatanın çözümünü öğrenmek istiyorsanız yazıyıa tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin