İnternet Hızı Artırma Yöntemleri 

Günlük yaşantımızda hızlı bir internet bağlantısı işlerimizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Özellikle iş ve eğitim hedeflerinize hizmet eden Wi-Fi kullanımındaki yavaşlıklar, bazı olumsuzluklara yol açabilir. Ortada teknik bir problem olmamasına rağmen yavaş bağlantıdan muzdaripseniz, internet hızı artırma yöntemleriyle sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Yavaş bağlantılar kullanıcı hatalarından kaynaklanabileceği gibi, sorun internet sağlayıcınızla alakalı da olabilir. Bu noktada mevcut durumu iyi değerlendirmek ve çeşitli yöntemleri denemek önemlidir. Bu yazıda Wi-Fi sinyal gücünü artırarak daha hızlı internet bağlantısına nasıl sahip olacağınızı öğrenebilirsiniz.

İnternet Hızı ve Wi-Fi Sinyal Gücü Nasıl Artırılır?

İnternet Hızı Artırma Yöntemleri

Zoom toplantıları, online sınavlar, çeşitli web sitelerinden izlenen film ve diziler hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Yavaş internet bağlantısı,sorumluluklarınızı yerine getirmenizi ve keyifli vakit geçirmenizi engeller.  Fakat durum böyle olmak zorunda değildir. Evinizde yapacağınız basit testler ve değişiklikler bu konuda yardımcıdır. Aşağıdaki adımları takip ederek internet hızınızı iyileştirebilirsiniz. 

1. İnternet Hızınızı Test Ederek İşe Başlayın

Bu konuyla ilgili yapabileceğiniz ilk şey, mevcut durumu kontrol etmektir. Bir referans noktasına sahip olmak için internet performansınızı ölçmeniz gerekir. Deneyeceğiniz taktiklerin işe yarayıp yaramadığını, ancak baştaki durumla karşılaştırarak öğrenebilirsiniz. 

Hızı test etmek, mevcut internet planınızda vadedilenle uyumlu olup olmadığını görmek için de önemlidir. Para ödediğiniz bu serviste size söz verilen hız, hakkınızdır. Eğer arada büyük bir uçurum varsa, internet sağlayıcınızla iletişime geçerek probleme onların çözüm bulmasını talep edebilirsiniz. Elbette çevresel faktörlere bağlı olarak idealden farklı bir hız gözlemlemeniz de mümkündür.

2. Modemi Merkezi Bir Konuma Yerleştirin

Kablosuz internet bağlantıları, modemden çıkan radyo dalgalarının cihazlara iletilmesiyle çalışır. Bu dalgalar havadan iletildiği için mesafe farklılıkları internet hızında etkili olacaktır. Birçok durumda, modemle aynı odadayken kusursuz çalışan W-iFi bağlantısının başka bir odada çok yavaş olduğunu gözlemlemişsinizdir. Bu tamamen mesafeyle alakalıdır. 

Her odaya bir modem yerleştirmek elbette gerçekçi bir çözüm değildir. “İnternet hızı nasıl arttırılır?” sorusu gündeme geldiğinde, en mantıklı yöntem modemi tüm odalara eşit uzaklıkta olan bir yere koymaktır. Böylece hiçbir nokta çok uzakta kalmaz ve farklı yerlerden aynı performansı alabilirsiniz. 

Modemi koyduğunuz yerin kapalı bir alan olmaması da önem taşır. Yani, etrafında dalgaların özgürce dolaşmasını engelleyecek hiçbir eşya veya materyal olmaması avantajınızadır. Dolap, çekmece içleri yerine açık bölgeleri tercih edebilirsiniz. Wi-Fi sinyallerinin yalnızca bir noktaya kadar ulaşabileceğini de aklınızda tutmakta fayda vardır, etki alanları sınırsız değildir.

3. Daha Kısa İnternet Kabloları Kullanın

İnternet kablolarının uzunluğu arttıkça, bağlantının yolculuk edeceği mesafe artar. Daha uzun bir mesafe gitmesi gerektiğinde doğal olarak fazla süreye ihtiyaç duyar. Bu da hızı negatif etkileyebilir. Mümkünse kablolarınızı olabildiğince kısa tutarak internet hızınızı iyileştirebilirsiniz. 

4. Modem Yanındaki Elektronik Cihazları Azaltın

Aktif olarak kullanmadığınız cihazlar modeme bağlıysa bu durum hızı etkileyecektir. Bir Wi-Fi sağlayıcısında ne kadar fazla cihaz varsa gücü o kadar bölünmüş demektir. Tek başınıza oturup dizi izlerken hızlı olan bağlantı, evdeki diğer kişilerin de internette bir şeyler yaptığı durumlarda yavaşlayabilir. 

Modem çevresinde bulunan cihazlar, modemin dalgalarını meşgul eder. Bu sebeple aktif olarak kullanmadığınız cep telefonları, tabletler ve bilgisayarları modemden olabildiğince uzak tutmanız gerekir. Daha iyi sonuçlar için bu cihazların Wi-Fi bağlantısını doğrudan kapatabilirsiniz. İnternete bağlı cihaz sayısı azaldıkça hızdaki iyileşmeyi gözlemleyebilirsiniz. 

Farkında olmadığınız cihazlar da modeminize bağlı olabilir. Komşularınız gibi size mesafe olarak yakın kişiler modeminizi kullanıyorsa bu yavaşlığa sebebiyet verir. Wi-Fi şifrenizi değiştirerek sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

5. Modem Güncellemelerini Kontrol Edin

Modemlere zaman zaman çeşitli güncellemeler gelir. Bu güncellemeler, mevcut problemleri ortadan kaldırmak ve iyileştirmeler yapmak içindir. Eğer cihaz geride kaldıysa ortaya yavaşlık problemi çıkabilir. En yeni güncellemeleri takip etmek ve bunları en kısa zamanda gerçekleştirmek faydanıza olacaktır. İnternet sağlayıcınızla görüşerek bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz. 

Bazı senaryolarda, mevcut bir güncelleme olmasa dahi modem gerektiği gibi çalışmaz. Bu yazılımsal bir hatadan kaynaklanıyor olabilir. İnternet sağlayıcınız, sizin için cihazınızı güncelleyerek bu yazılımsal aksaklığı düzeltebilir. “Wi-Fi sinyal gücü nasıl artırılır?” sorusunun cevabı birçok durumda güncellemelerde saklıdır.

6. Cihazınızı Virüsten Temizleyin

İnternet hızınızın düşük olmasının nedeni bazen modemle hiç ilgili olmayabilir. Herhangi bir sebepten virüs bulaşmış cihazlarda internet hızı ciddi şekilde düşer. Yavaşlığın yanı sıra kişisel bilgilerinizi tehlikeye atan virüslere kökten bir çözüm bulmak önemlidir.  Bir antivirüs programı yardımıyla cihazınızı temizlemek, büyük iyileşmelere yol açacaktır. Aynı şekilde gelecekte olabilecek muhtemel saldırılara karşı da cihazlarınız korunmuş olur. 

Antivirüs programına ek olarak bir reklam engelleyici sistem de yardımcı olabilir. Birçok virüs istenmeyen reklamlardan cihazınıza sızabilir. Güvenilir bir program yardımıyla, farkına bile varmadığınız bu tanıtımları azaltabilirsiniz. Ayrıca binbir reklamın çıktığı internet sitelerinde yüklenecek çok fazla şey olduğu için yavaşlığın kaynağı olabilirler.

7. DNS Ayarlarını Değiştirin

DNS ayarları doğrudan bağlantı hızını etkilemese de spesifik bir web sitesindeki internet kalitesi üzerinde belirleyicidir. “Domain Name System” anlamına gelen bu sistem, alan adlarını IP adreslerine çevirmekten sorumludur. Eğer ziyaret ettiğiniz bir sitede bu çeviri doğru gerçekleşmediyse hız yavaşlayabilir. 

Diğer platformlarda herhangi bir problem yaşamıyorsanız fakat belli web sitelerinde yavaşlık gözlemliyorsanız bu yöntemi deneyebilirsiniz. Bu ayarı değiştirmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekir:

  • Sağlayıcınızın ayarlarına girin.
  • “Gelişmiş ayarlar” seçeneğini tıklayın.
  • Mevcut DNS sağlayıcı adreslerinizi not alın.
  • Var olan adresleri önerilen sunucu adresleriyle değiştirin

Yeni adresleri deneyerek performanstaki değişiklikleri test edebilir, iyileşme olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Eğer hiçbir fark yoksa veya durum daha kötüye gittiyse, önceden not almış olduğunuz DNS ayarlarına geri dönebilirsiniz.

8. Arka Planda Çalışan Uygulamaları Azaltın

Nasıl birden fazla cihazda WiFi kullanımı performansı etkiliyorsa, aynı cihaz içerisindeki farklı uygulamalar da benzer etkiyi yaratır. Bilgisayarınızda çeşitli uygulamalar aynı anda açıksa internet bağlantısı her biri için çalışır. Fakat kullanmadığınız uygulamaları ve siteleri kapattığınızda odak bir yere yönelecektir ve bu da daha hızlı bağlantıyla sonuçlanacaktır. 

Önemli bir toplantınız veya sınavınız olduğunda, cihazınızdaki diğer tüm uygulamaları kapatarak Wi-Fi’nızın tüm gücünün tek noktaya iletildiğinden emin olabilirsiniz. Özellikle arka planda çeşitli indirmeler ve güncellemeler devam ediyorsa, bu hızı olumsuz etkileyecektir.

9. Tarama Geçmişi ve Verileri Temizleyin

Tarama geçmişi ve verilerinizi düzenli olarak temizlememek, devasa boyutta gereksiz depolanmaya yol açar. Bu da Wi-Fi bağlantısını negatif etkiler. Ziyaret ettiğiniz her bir web sitesi, belirli bilgileri kaydeder. Bu durum hem cihazınızın performansını düşürür hem de internet bağlantısında yavaşlamalara yol açar. Tarayıcınızın ayarlarından geçmişinizi silerek bu sorunu çözebilirsiniz. 

Bir tarayıcıda mükemmel bağlantınız varken bir diğeri görece yavaşsa sorun muhtemelen tarama geçmişinden kaynaklanıyor demektir. Sürekli kullandığınız tarayıcının ayarlarından bu basit işlemi gerçekleştirerek iyileşmiş internet hızını keyifle kullanabilirsiniz.

10. İnternet Sağlayıcınızı Değiştirin

Her şeye rağmen internet performansında bir değişiklik gözlemlemiyorsanız sağlayıcınızı değiştirme vaktiniz gelmiş demektir. Size daha uygun bir plana abone olarak daha verimli bir Wi-Fi bağlantısı elde edebilirsiniz. Seçiminizi yaparken yüksek hız, güvenilir servis ve sunulan ekstra avantajlar konularına dikkat etmeniz önerilir. Yüksek hızlı internet deneyimi için AtlantisNet’in sunduğu farklı paketleri inceleyebilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin