“Router nedir?” sorusuna basitçe yönlendirici yanıtını vermek mümkündür. Temel olarak bir modem yardımıyla sağlanan internet bağlantılarında destekleyici görevi görür. İki farklı ağ arasındaki iletişimi kurmaya yardımcıdır. Adından da anlaşılabileceği gibi, cihazlar ve internet bağlantısını yönlendirir.
Modemler de bazı durumlarda router kategorisindedir. Küçük bir alanda, az sayıda cihazın kullandığı Wi-Fi bağlantılarında tek başlarına yeterli olurlar. Fakat fazla sayıda cihazın aynı sisteme bağlandığı, yoğun kullanımın olduğu alanlarda bir router desteğine ihtiyaç olur. “Router nedir, nasıl çalışır?” merak ediyorsanız bu soruların cevabını öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.
Router Nedir?
Router, iki ağ arasındaki trafiği organize eden ve tek internet bağlantısının birden fazla cihazda etkili iletimini sağlayan bir aygıttır. Çevrim içi ortamlarda gerçekleştirdiğiniz tüm işlemleri, yerlerine gitmesi gereken mesajlar olarak düşünebilirsiniz. Milyonlarca mesajın yolunu bulması routerlar yardımıyla gerçekleşir.
Bu yolculuk esnasında birçok problemle karşı karşıya kalması muhtemeldir. Virüsler, kötü niyetli yazılımlar gibi olumsuzluklarla routerlar savaşır. İletişimin güvenli ve sağlıklı olması için gerekli ortamı oluştururlar.
Yerel ağlara LAN ismi verilirken daha geniş kapsamlı ağlara WLAN denilir. Söz konusu LAN olduğunda tek bir router yeterlidir. WLAN sistemlerinde ise birden fazla yönlendiriciye ihtiyaç duyulması muhtemeldir. Bunun sebebi birden fazla IP adresinin yaratacağı faydadır.
Router Nasıl Çalışır?
“Router nasıl çalışır?” sorusunun cevabı, internet bağlantısını kullanabilmeniz için size bir IP adresi ataması şeklindedir. IP adresi, çevrim içi ortamlardaki sanal konum bilginize verilen isimdir. Yani normalde evinizin bulunduğu cadde ve sokak gibi bilgiler, bilgisayar ve diğer mobil cihazlarda da benzer bir şekilde tanımlanır. IP, teknolojik aygıtlarınızın konum bilgisini belirler.
İnternette herhangi bir işlemi gerçekleştirmek için bu adresin sağlam ve güvenli olması gerekmektedir. Eğer adres bilgisi güvenli değilse, çevrim içi ortamlarda atacağınız her adım sorunları beraberinde getirebilir. Routerlar, adresinizi sağlam bir temele oturtmaya yardımcıdır.
Ağda yer alan cihazlar, bu sayede verileri nereye ileteceğini bilirler. Routerlar internet ağı hiyerarşisinde modemden bir sonraki sırada yer alırlar. Modeme interneti yönlendiren altyapı sisteminden ethernet kablosuna, ardından da Wi-Fi bölgesine iletir.
Yönlendiriciler, küçük birer bilgisayar olarak da tanımlanabilir. Her birinin kendine özel işletim sistemi ve belleği vardır. Bu altyapıları sayesinde kendisine bağlanan cep telefonu, bilgisayar ve tabletlere özel IP adresi oluştururlar.
Router Ne İşe Yarar?
Yönlendiriciler, “ağ bağlantılarının polisi” olarak da bilinir. Yani çevrim içi ortamlardaki veri akışının olması gerektiği gibi ilerlemesinden sorumludurlar. Belli başlı görevleri aşağıdaki gibi sıralanır:
- İki ya da daha fazla ağı birbirine bağlamak
- Verileri hedef IP adresine iletmek
- Mevcut ağlar arasındaki trafiği organize etmek
- Birden fazla aygıtın aynı internet bağlantısını kullanmasını sağlamak
Bu görevleri yerine getiren yönlendiriciler, internet altyapılarının sorunsuz işlemesinde büyük bir role sahiptir.
Router ve Modem Farkı Nedir?
Bazı modemler, router kategorisinde değerlendirilebilir. Birtakım sağlayıcılar bir router ve modemi tek bir aygıtta birleştirir. Ancak teknik olarak router ve modem iki farklı sistemi işaret eder. Her birinin internet bağlantısını sağlamak ve güvenle işlemesine izin verme konusunda önemli görevleri bulunur. Bu noktada router ve modem farkı merak edilir.
Yönlendirici, çevrim içi alanı oluşturan ağları yapılandırır ve akışı yönetir. Modem, bu ağların internete bağlanmasından sorumludur. ISP sisteminden gelen mesajları teknolojik aygıtların anlayacağı dijital dile çevirerek bu bağlantıyı sağlamış olurlar. Bağlantıdan faydalanmak için bir cihaz modeme bağlanabilir, yönlendirici de bu bağlantının birden fazla aygıtta kullanılabilmesine olanak tanır.
Farkı bir örnekle anlatmak gerekirse, elinizde yalnızca bir yönlendiriciyle bir LAN oluşturabilir ve bu ağa bağlı cihazlar arasında veri aktarımı yapabilirsiniz. Fakat yaratılan ağ internete bağlı olmayacaktır. Sadece bir modemle, internete tek cihaz aracılığıyla bağlanabilirsiniz. Bu iki aygıtı bir arada kullanarak internet ağını birden fazla cihazla kullanabilirsiniz. Yani cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi çeşitli cihazlarla oluşturulan LAN ağında aynı anda internet erişimi sağlarsınız.
Router Türleri Nelerdir?
Piyasada işlevleri ve nitelikleri bakımından değişkenlik gösteren yönlendirici türleri bulunur. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanır:
- Kablolu routerlar, doğrudan modem ve WLAN aygıtlarına bir kabloyla bağlanır.
- Kablosuz yönlendiriciler, aynı işlemi herhangi fiziksel bir bağlantıya ihtiyaç duymadan gerçekleştirirler.
- “Kenar yönlendirici” olarak isimlendirilen kategoride, bir ağın çerçevelediği sınırlarda bulunurlar ve verileri birden çok ağ arasında aktarırlar. Çekirdek yönlendiriciler ve harici ağlarla beraber çalışırlar.
- Çekirdek routerlar, aynı ağda çalışan yönlendiricilere verilen isimdir. Genellikle büyük kuruluşlar ve işletmelerde kullanılırlar. Aynı ağdaki büyük boyuttaki verilerin etkili bir şekilde iletilmesini sağlarlar.
- VPN yönlendiriciler, ekstra sanal proxy özelliğine sahiptir. Platformlara hızla uyum sağlaması, bölgesel limitleri ortadan kaldırabilmesi gibi avantajlarıyla tercih edilirler.
Bu çeşitlilik, yönlendiriciden beklentilerinize uygun bir tercih yapmanızda kolaylık sağlar.
Router Kurulumu Nasıl Yapılır?
Kurulumu nasıl yapacağınız, satın aldığınız yönlendiricinin türüne, altyapının teknik detaylarına ve modeminizin özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Sağlayıcınız kurulum desteği veriyorsa bundan faydalanmanız size kolaylık sağlayacaktır.
Kablolu routerlarda, aygıtla beraber gelen kabloları modeminize doğru bir şekilde takmanız gerekir. Eğer cihaz içeriğinde kablo bulunmuyorsa, bir ethernet kablosuyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Sonrasında kullanmak istediğiniz cihazları routera bağlamanız gerekir.
Kablosuz seçeneklerde süreç daha karmaşıktır. Bu noktada aygıtın router kurulumu hakkında teknik destek almak en faydalısı olacaktır.
Router İnternet Hızına Etki Eder Mi?
Router hakkında merak edilen en önemli sorulardan biri internet hızına etki edip etmeyeceğidir. Bu cihazın kullanımı doğrudan böyle bir iyileştirmeye yol açmaz. Elde edebileceğiniz maksimum hız, internet sağlayıcınızın sunduğu plana bağlıdır. Dolayısıyla bir yönlendirici bunun üzerine çıkmasını sağlayamaz. Ancak çalışma sistemi dahilinde çeşitli yollarla hızlandırmaya sebep verebilir.
Routerların çalışma mekanizmaları, bağlantı sistemleri arasındaki en hızlı yolu bulmayı da içerir. Yani veri aktarımı yapılırken önlerine çıkan çeşitli yollardan, iletişimin en kısa sürede tamamlanacağı seçeneği tercih ederler. Böylece hızda iyileşme mümkündür.
Bazı durumlarda yönlendiricinin yavaşlamalara yol açtığı senaryolar da ortaya çıkabilir. Bunun altındaki sebebi bularak çözmek oldukça kolaydır. Bir internet hızı testi yaparak işe başlayabilirsiniz.
Router Almak İstediğinizde Hangi Özelliklerine Bakmalısınız?
Yönlendirici desteği, evinizde ve işyerinizde internet kullanımını daha etkili ve güvenli hale getirir. Satın almaya karar verdiğinizde istek ve ihtiyaçlarınıza doğru cevap verebilecek bir seçeneğe yönelmeniz önemlidir. Bu noktada bazı özelliklere dikkat etmeniz gerekir.
En önemli detay, mevcut ISP sisteminizle olan uyumudur. Piyasadaki çoğu router her ISP sistemine uyum sağlayabilecek niteliktedir. Fakat yine de satın almadan önce kontrol etmek gerekir. Aynı şekilde alacağınız cihazın abone olduğunuz internet hızını desteklediğinden de emin olmalısınız.
Tercihinizi en yeni teknolojik niteliklerden yana kullanmak faydanıza olacaktır. Gelişmiş, daha fazla avantaj sunan yönlendiriciler, internet kalitenizi olumlu etkiler. Böylece bir taşla birden fazla kuş vurabilirsiniz.
IP adresi, çevrim içi güvenliğinizde önemli bir yere sahiptir. Kullanacağınız yönlendirici IP adresiyle doğrudan ilişkili olacağından, güvendiğiniz bir sağlayıcı seçmeniz önemlidir. Değerlendirme kriterleriniz arasında elbette bütçeniz de yer almalıdır. Piyasadaki yönlendiriciler geniş bir fiyat skalasına sahiptir. Vadedilen özellikler ve ücret dengesinin iyi kurulduğu bir cihaz tercih ederek beklentilerinizi karşılayan bir kullanım sağlayabilirsiniz.