Cayma Bedeli Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Cayma Bedeli Nedir?

Cayma bedeli, Atlantisnet’in taahhütlü internet ve tarife hizmetlerinde karşılaşılan bir terimdir. Taahhütlü internet, Atlantisnet tarafından sunulan internet hizmetinden belirli bir tarih aralığında faydalanmak için abonenin söz verdiği bir anlaşma şeklidir. Bu sözleşme genellikle 12 ay gibi belirli bir süreyle sınırlıdır. Eğer abone, bu sözleşme süresi dolmadan aboneliğini iptal ettirmek veya sonlandırmak istediğinde, bunun karşılığında cayma bedeli adı verilen bir ücret talep edilir.

Cayma Bedeli Hangi Durumlarda Ödenir?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, tüketici hakları yönetmeliğinde yapılan bazı değişikliklerle birlikte, internet aboneliğinin cayma hakkıyla ilgili olarak servis sağlayıcının söz verdiği internet hızını yerine getirememesi durumunda cayma bedeli ödenmeden iptal yapılabilmesini sağlamıştır. Yani, yapılan sözleşmede belirtilen internet hızının altında bir hız yaşandığında, bu internet taahhüdünü iptal etmek için geçerli bir sebep olarak kabul edilir. Atlantisnet, internet taahhüt süresini genellikle 12 ay olarak belirler. Eğer abone, 12 ay boyunca taahhüdünü bozmadan kalırsa, herhangi bir cayma bedeli ödemeden farklı bir servis sağlayıcısına geçebilir veya taahhüt süresini yenileyebilir.

Cayma Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Cayma bedeli, taahhütlü hizmet alımlarında müşteriye yansıtılan bir ücrettir ve genellikle hizmetin standart fiyatının altında olur. Taahhüdün iptal edilmesi durumunda, müşterinin indirimli tarifeden faydalanması nedeniyle ödediği fark ücreti talep edilir. Ayrıca, müşteriye modem gibi ek ürünler veya kurulum gibi ücretsiz hizmetler sunulmuşsa, bu ürünlerin kalan ücretleri veya bedava sunulan hizmetlerin bedelleri de şirket tarafından müşteriden talep edilebilir.

Cayma Bedeli Hukuki Mi?

Cayma bedeli hukuki bir durumdur. İnternet aboneliği sırasında, indirimli fiyatlardan yararlanmak için belirli bir süre boyunca taahhüt verilir. Bu süre içinde taahhüdün bozulması durumunda, hizmet sağlayıcı taahhüt bozma bedelini faturaya yansıtabilir. Cayma bedeli, kalan taahhüt süresine göre hesaplanır. Taahhüt süresi boyunca indirimli olarak kullanılan hizmet bedelinin asıl fiyatı ile arasındaki fark, internet cayma bedeli olarak aboneden talep edilir. Aboneler, hukuki olarak internet cayma hakkını kullanabilir. Bu çerçevede, hizmet sağlayıcılar, taahhüdünü sonlandıran abonelerden indirimli hizmet bedelinin farkını talep edebilir.

 

Bizimle İletişime Geçin