Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok kişi “Dijitalleştirme nedir?” sorusuna kapsamlı yanıt aramaya başladı. Son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan bu konu fiziksel kaynaktan doğan uzun bir süreçtir. Eğitim, sağlık, sanayi gibi birçok sektörde dokümanların işlenmesini, mevcut müşteri ya da hedef gruba yönelik analizlerin ortaya çıkmasını sağlar.
Dijitalleştirme, büyümek isteyen şirketlerin kullandığı yeniliğe açık teknolojileri kapsar. Bu doğrultuda, rakiplerden daha önde olmak için veri analizi yaparak inovasyon sağlayacak dönüşümler bulmaya çalışılır. Aynı zamanda dijital teknolojilerin iş hayatına entegrasyonu ile çalışma modellerinin değiştirilip yeniden oluşturulmasıdır.
Dijitalleştirme Nasıl Yapılır?
Dijitalleşme, dosyaların verilerini bilgisayar ortamına aktararak çevrim içi çalışma platformu yaratmaktır. Aslında bilgi toplama merkezidir. Sadece verilerin elektronik platformlara aktarılmasıyla değil aynı zamanda etkin bir şekilde kullanılmasıyla da çalışır. Dijitalleşme genel olarak şu şekilde yapılır:
- Kaynak hazırlama: Materyallerin temizlenip düzenlenmesiyle oluşur.
- Kaynakları tarama: Bilgilerin dikkatli bir biçimde taranarak dijital formata kaydedilmesidir.
- Dijitalleştirilen verilerin işlenmesi: Bu aşamada yazılımlar işlenir. Parlaklık ve renk düzeltmeleri ayarlanır.
- Verilerin depolanması: Bilgisayar, disk veya USB belleğe formatın kaydedildikten sonra depolanmasıdır.
Eğitim, sağlık ve birçok iş kurumlarında yapılan dijitalleşme, verilerden daha fazla yararlanılmasını ve kısa zaman içerisinde bilgilerin aktarılmasını sağlar. Böylece yığın oluşturan karmaşık dosyalardan da kurtulmak mümkün hale gelir. Tüm veriler, uzun yıllar boyunca sistematik bir şekilde muhafaza edilir.
Dijitalleştirme Örnekleri Nelerdir?
Dijitalleştirme, işletmelerin içeriğine ve sistemine göre çeşitli boyutlarda gerçekleşir. Birçok işletmenin dinamikleri ve ihtiyaçları farklı olsa da genel olarak tüm dönüşümlerin süreçleri benzerdir. Örneklerinden bazılarıysa şunlardır:
- Fiziksel satış yerine e-ticarete geçmek
- Çalışanların uzaktan çalışmasını sağlayarak deneyimlerini geliştirmek ve iyileştirmek
- Hizmet süreçlerini ve ürün tasarımlarını iyileştirmek için sanal gerçeklikten fayda sağlamak
- Daha verimli olmak için büyük veri analitiğini kullanmak
- Müşterilerin şirketle telefondan etkileşime geçmesini sağlayan mobil uygulamalar oluşturmak
- Pazarlama yöntemlerinde dijital ve sosyal medya stratejileri hazırlamak
- E-nabız, E-devlet gibi dijital sistemlere geçiş sayesinde mobil cihazlardan yapılan tahlil sonuçlarını görebilmek
- Hava durumu, sıcaklık gibi analog bilgileri cihazların anlayabileceği bir sisteme dönüştürerek sanal ortama aktarmak
Tüm veriler, dijital formatlara kolayca dönüştürülebilirler. Aynı zamanda saklandıktan sonra cihazlarla her yerden erişime açık olmaları da sağlanabilir. Ayrıca, çoğu hizmet teknolojik araçlarla sunulduğundan şirketler; serbest, mobil ve evden çalışma gibi yenilikçi çalışma biçimlerini yaygınlaştırırlar.
Dijital Dönüşüm Nedir?
Dijitalleşme ortaya çıkan verilerin, bilgilerin ve dokümanların inovasyonunu sağlar. Dönüşüm ise işletmenin genel süreçlerinde gerçekleştirdiği iyileştirmelere olanak sağlanmasıdır. Verimliliği artırmak, müşteri değerini yükseltmek ve yeni gelir fırsatları oluşturmak için dijital yeteneklerin ürünlere uygulanmasını ifade eder.
Dijital dönüşüm, bir hizmetin yeniliğe uğrayarak önceki versiyonundan daha verimli şekilde tekrardan kullanılması demektir. Bu durum aynı zamanda yeni çalışma şekillerindeki kültürel değişimi kabul etmektir. Böylece şirketlerin stratejik planlama süreçlerindeki altyapı da sağlanmış olur.
“Wi-Fi şifresini unuttum ne yapmalıyım?” sorusu kullanıcıların en çok karşılaştığı problemler arasında yer alır. Yazımızda detayları aktardık. Detaylar için yazımıza göz atabilirsiniz.