Hotspot Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır? 

“Hotspot ne demek?” sorusunun yanıtı internet kullanıcıları tarafından sıklıkla merak edilir. Temel olarak hareket halindeyken tablet, bilgisayar, akıllı telefon ve diğer teknolojik cihazları internete bağlayabilmemize imkan veren teknolojiye bu ad verilir. Eğer “hotspot nedir?” sorusu hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hotspot kelimesi dilimize kablosuz erişim alanı, kablosuz bağlantı noktası ya da sıcak nokta olarak çevrilebilir. Günümüzde yeni nesil birçok cihaz, fabrika çıkışlı olarak bu özelliği bünyesinde barındırmaktadır. Hayatı kolaylaştıran, pratik şekilde kullanılabilen ve farklı çeşitleri bulunan bir teknolojidir.

Hotspot Ne İşe Yarar?

Hotspot, temel olarak bir cihazın mobil internet bağlantısını başka bir cihazla paylaşmanıza yarayan ara bağlantıdır. Telefonunuzdan Wi-Fi bağlantısı kuramıyorsanız başka bir cihazdan hotspot açabilir ve bu cihazın internetini kendi cihazınıza yönlendirebilirsiniz. 

Hotspot’un ADSL ve VDSL hizmetlerinden farkı, bu internetin mobil aygıtlar yardımıyla sağlanıyor oluşudur. DSL teknolojisini destekleyen cihazlar, bu teknolojiden daha farklı bir şekilde internet paylaşımı verir.  Dolayısıyla “hotspot internet farkı nedir?” sorusuna yanıt vermek için iki bağlantı türünün ayrı veri aktarım yolları kullandığını söyleyebiliriz.

Hotspot Türleri

Hotspot Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Hotspot, özelliklerine farklı çeşitlere ayrılır. Bunlar, farklı şekillerde internet paylaşımı yapmanıza ve yeni nesil aygıtlarla bağlantı kurabilmenize imkan tanır. Her biri sizlere farklı avantajlar sunar. Pek çok çeşidi bulunan teknolojinin türlerini sizler için sıraladık fakat bunlara geçmeden önce sıklıkla bir hotspot çeşidi sanılan “GPU hotspot nedir?” sorusuna cevap verelim. 

GPU hotspot, mobil ağ bağlantı noktasıyla alakası olmayan bir terimdir. Laptop ve masaüstü bilgisayarlarda bulunan ve ekran kartlarının ısısını ölçen bir birimdir. Ekran kartındaki en sıcak olan nokta “hotspot” olarak adlandırılır. Bazı dijital programlar sayesinde ekran kartınının hotspot değeri ölçülebilir. 

Kablosuz erişim alanı olarak bildiğimiz teknolojiyle GPU hotspot’un bir alakası yoktur. Hotspot’un bir türü veya alt başlığı değildir. Bu yüzden sıralamış olduğumuz kablosuz erişim alanı türlerinin içerisinde yer almamaktadır.

Mobil Hotspot

En çok tercih edilen bu bağlantı çeşidi hakkında “mobil hotspot nedir?” sorusu sıklıkla merak edilir. Temel olarak LTE, 4G, 4.5G ya da 5G mobil veri ağları üzerinden çalışır. Akıllı telefonları bir bağlantı noktasına dönüştürür. Laptop, tablet ve akıllı telefonlar mobil hotspot kullanarak açmış olduğunuz internet bağlantısına erişebilir. Dilerseniz açtığınız bağlantıyı şifreleyebilir, sadece izin verdiğiniz cihazların internete bağlanabilmesini sağlalayabilirsiniz. 

USB Hotspot

Kablosuz bağlantı özelliği bulunmayan, sadece ek aygıtlarla bu teknolojiye ulaşan cihazlarda USB hotspot kullanılır. Daha çok eski nesil masaüstü ve laptop bilgisayarlarda tercih edilir. USB portuna kablosuz internet bağlantısı sağlayıcısı takılarak aktif hale getirilir. 

“USB hotspot internet nedir?” sorusuna, takılı olduğu cihazı bir internet bağlantı noktasına dönüştüren bir teknoloji yanıtını verebiliriz. Bu aşamadan sonra Wi-Fi noktası açık olan cihaza dilediğiniz çeşitli aygıtlar yardımıyla  bağlanıp kullanabilirsiniz.

Wi-Fi Hotspot

“Wi-Fi hotspot nedir?” sorusu da kullanıcılar tarafından sıkça merak edilir. Kısaca daha yüksek internet erişimi sağlayan, geniş alanlarda kullanılan ve Wi-Fi erişimi olan cihazlarda kullanılan bir bağlantı türüdür. 

Havalimanlarında, pansiyonlarda ve kafelerde tercih edildiği gibi evlerde de kullanılabilmektedir. Pek çok yerde bu bağlantı noktası türüyle beraber “Connectify hotspot nedir?” sorusu da gündeme gelir. Connectify, sanal ağ yöneticisiyle masaüstü bilgisayarınızı bir hotspot olarak kullanabilmenize imkan tanıyan bir uygulamadır.

Bluetooth Hotspot

Bluetooth hotspot, bluetooth bağlantısına sahip olan cihazlar arasında oluşturulmaktadır. Yeni nesil akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda ve akıllı TV’lerde bu teknoloji mevcuttur. Mevcut kullandığınız aygıtta bağlantıyı açar ve hedefteki cihazla eşleştirirseniz internet paylaşımı yapabilirsiniz. “Kablosuz hotspot nedir?” sorusunun cevaplarından biri de bluetooth bağlantıdır.  

Ek not olarak şunu söyleyebiliriz ki eski nesil bilgisayarların birçoğunda bluetooth yer almamaktadır. Fakat CD ve USB aygıtlarıyla bluetooth programı, mobil olarak cihazda yer alabilir. Bu sayede eski teknolojilerle beraber de hotspot kullanılabilir. Akıllı telefonlarda ise bluetooth bağlantı sıklıkla yer alan bir özelliktir. “Mobile hotspot nedir?” diye merak ediyor ve bağlantınızı paylaşmak istiyorsanız mobil cihazlarınızda bunu bluetooth üzerinden de yapmanız mümkündür.

Hotspot Kullanım Alanları Nelerdir?

Hotspot Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Hotspot, sahip olduğu avantajlar nedeniyle birçok alanda kullanılabilen bir teknoloji haline gelmiştir. Özellikle Wi-Fi erişiminin olmadığı ya da kısıtlı kaldığı bölgelerde tercih edilen bağlantı noktası, yaşamı daha konforlu bir hale getirmektedir. Kablosuz erişim alanı olarak da anılan bu teknolojinin kullanıldığı alanları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: 

  • İş Yerleri: Çalıştığınız yerde sürekli açık olan bir Wi-Fi noktası bulamayabilirsiniz. Bu durumda bilgisayarınızla internete bağlanmak istediğinizde mobil cihazınızı kullanabilir ve telefondan Wi-Fi paylaşma için erişim noktasını aktif hale getirebilirsiniz. Bu sayede kısa sürede diğer aygıtlarla akıllı telefonunuzun erişim noktasına bağlanabilirsiniz.
  • Eğitim Kurumları: Devlet veya özel eğitim kurumlarında internet büyük bir öneme sahiptir. Düzenli olarak öğretim elemanları ve öğrenciler, internete bağlanarak kurum içinde çevrim içi kalırlar. Bunun için hotspot büyük bir kolaylıktır. 
  • Yolculuk: Hotspot’un en gerekli olduğu zamanlardan bir tanesi de seyahattir. Hareket halindeyken sürekli olarak DSL internet bağlantısı hizmeti veren bir Wi-Fi bağlantısına rastlayamazsınız. Bu noktada hotspot telefon özelliğinden faydalanabilir ve çeşitli cihazlar yardımıyla internete erişim sağlayabilirsiniz. 
  • Acil Durumlar: Hotspot yeri geldiği zaman hayati derecede öneme sahip olur. Yangın, deprem, heyelan, toprak kayması veya şiddetli fırtınadan kaynaklı olarak DSL sağlayıcısına sahip Wi-Fi noktaları kopabilir. Bu aşamada hotspot sayesinde internete kablosuz bir şekilde bağlanarak gereken yere mesaj gönderebilirsiniz. 
  • Eğlence: Kızgın ya da sıcak nokta olarak bilinen Hotspot, eğlence amaçlı da kullanılmaktadır. Aile ve arkadaş ortamında cihazınızın hotspot özelliğinden faydalanarak mobil internet paylaşımı açabilirsiniz. Bununla film ve dizi izleyebilir hatta çevrim içi video oyunları oynayabilirsiniz. Ancak bu durumda internet paketinizi her zaman göz önünde bulundurmalısınız. 

Kablosuz internete bağlanma imkanı tanıyan hotspot’un çok geniş bir kullanım alanı mevcuttur. Teknolojinin kullanıldığı bu bölgeler aslında  bizlere “hotspot kimler kullanabilir?” sorusunun cevabını da vermektedir. Öğrenciler, öğretim elemanları, ofis çalışanları kablosuz erişim alanını kullananlardan sadece bazılarıdır.

Hotspot Nasıl Kullanılır?

Wi-Fi noktası olmadığı zamanlarda hayat kurtaran, pek çok cihazda özelliği bulunan ve basitçe aktif hale gelen teknolojinin adı, kablosuz erişim noktasıdır. Peki bu nokta yani hotspot nasıl kullanılır? İnternete erişim sağlamanıza olanak tanıyan bu programın çalışma prensibi farklı cihazlarda ve işletim sistemlerinde değişiklik gösterebilir. Fakat ne kadar farklılık gösterse de temelde kullanım şekli her zaman aynıdır.

iPhone’dan Hotspot Açma

iPhone işletim sistemi olarak İOS kullanır. iOS’ta hotspot açmak ile Android cihazlarda erişim noktasını aktif hale getirmek biraz farklı olabilir. Fakat yine de oldukça basittir. Öncelikle iPhone cihazınızdan “Ayarlar” menüsüne tıklayın. Buradan ilk açılan ekranda “Hücresel” yazısı karşınıza çıkacaktır. 

Hücresel yazısına tıkladıktan sonra “Personal/ Hotspot” yazılımını aktif hale getirebilirsiniz. Burada “Kişisel Erişim Noktası” ibaresini göreceksiniz. Bu aşamada “telefonda mobil erişim noktası nedir?” sorusuna da cevap verelim. Kişisel erişim/mobil noktası iPhone ve Android işletim sistemine sahip olan cihazlarda bulunan bir arayüzdür. 

Bu ekran sayesinde aygıtınızın hücresel veri bağlantısını paylaşmasına onay verirsiniz. Noktayı aktif hale getirdiğinizde diğer cihazlar “Wi-Fi” kısmına tıkladığınızda aygıtınızın ismini görüp internetinize erişebilir. 

iPhone telefonunuzdan dilerseniz kişisel erişim noktanızı özelleştirip şifre isteyebilirsiniz. Bu sayede yabancı cihazların açmış olduğunuz hücresel veri bağlantınızına giriş yapmasını engelleyebilirsiniz. Oldukça sade ve anlaşılabilir bir dizayna sahip olduğu için iPhone arayüzünde zorlanmayarak kablosuz bağlantı noktasını açabilirsiniz.

Android’den Hotspot Açma

Piyasada yer alan pek çok mobil telefon, Android işletim sistemini kullanmaktadır. Bu yüzden Android’de kablosuz erişim alanını açmayı bilirseniz, marka ve model farketmeksizin birçok akıllı telefonda bu teknolojiyi aktif hale getirebilirsiniz. “Android telefonda hotspot nasıl açılır?” sorusunun cevabı için şu adımları takip edebilirsiniz: 

İlk önce akıllı telefonunuzun ekranını yukarıdan aşağıya doğru kaydırın. Burada hızlı menü karşınıza çıkacaktır. Menü içerisinde “Hotspot” yazılı bir ibare göreceksiniz. Buna tıklayarak hızlı bir şekilde hotspot arayüzüne yönelebilirsiniz. 

Hızlı menüde böyle bir yazı bulunmuyorsa o zaman ayarlardan erişim noktasına ulaşmayı deneyebilirsiniz. Cihazınızın ayarlar kısmına tıklayıp ağ ve internete giriş yapın. Sürüm olarak eski aygıtlarda “Kablosuz Bağlantı ve Ağlar” şeklinde yer almaktadır. Buraya tıkladığınızda hotspot açma yazısını göreceksiniz. 

Farklı bir isimle, bağlantı paylaşımı ya da mobil ortak erişim noktası olarak da ilgili kısım yer alabilir. İsimler değişkenlik gösterse de sahip olduğu teknoloji aynıdır. Buraya giriş yaptığınızda cihazınızın isminin yer aldığı yerden bağlantıyı aktif hale getirebilir, hatta dilerseniz özelleştirebilirsiniz. Başka cihazların internete bağlanmasını engellemek için parola girebilir, veri sınırı koyabilir ve zamanlayıcı ayarlayabilirsiniz. 

Ortak erişim noktanızın çalışıp çalışmadığını farklı bir cihazdan teyit edebilirsiniz. iPhone veya Android, işletim sistemi fark etmeksizin mevcut aygıttan Wi-Fi bağlantısını açabilir ve cihazınızın ismini burada bulabilirsiniz. Buradan isme tıklayabilir, cihazda ayarladığınız parolayı yazabilir ve taşınabilir hotspot özelliğinden faydalanabilirsiniz. 

Cihazınızın erişim noktası, mobil verinizi kapattığınız anda pasif hale geçecektir. Bağlantı noktasını daima açık tutmak istiyorsanız, hücresel verinizi hiçbir zaman kapatmamalısınız. Çünkü diğer cihazların yararlandığı veya yararlanacağı internet, erişim noktasını açtığınız telefonundur. İnternet kesildiği anda erişim noktası aktif olsa olsa bile hiçbir ağ trafiği yaşanmaz.

Hotspot Güvenli Mi?

Hotspot Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Hotspot telefon, doğru kullanıldığında oldukça güvenli bir hal alır. DSL teknolojisi olmadan çeşitli aygıtlar yardımıyla ağ bağlantısı kurmanıza imkan tanıyan kablosuz erişim alanı, yanlış seçimler doğrultusunda bazı güvenlik zaafiyetleri doğurabilir. Bu güvenlik sorunlarının en büyüğü de parola kullanımının yetersiz kalmasıdır. 

Birçok insan kablosuz bağlantı noktasını aktif hale getirdikten sonra parola koymamaktadır. Şifrenin kullanılmaması, bölgede yer alan herkesin sizin internetinizden faydalanabileceği anlamına gelir. Özellikle telefondan Wi-Fi paylaşma durumlarında birden fazla insanın aynı anda internet hotspot bağlantınızdan yararlanması mobil paketinizin hızlıca tükenmesine neden olacaktır. Şifre koyarak kişilerin erişim noktanıza bağlanmasına sınırlama getirebilirsiniz. 

Mobil internet paylaşımı, güncel cihazlardan yapıldığında çok daha güvenli olmaktadır. Cihazınıza gelen update’leri eksiksiz bir şekilde uyguladığınızda hem bağlantı kalitenizi arttırırsınız hem de güvenlikle alakalı açıkları yok edersiniz. Android’in daha yeni sürümlerinde bu bağlantı türüyle ilgili pek çok güvenlik önlemi eklenmiştir.

Wi-Fi olan bölgelerde hotspot kullanırken de güvenlik zafiyeti vermemelisiniz. Güvenli bir ağ bağlantısı seçmek her şeyden önemlidir. Bunun için SSL kontrolü yapabilirsiniz. SSL sertifikası mevcut olan bir sitede yine de uyarı alıyorsanız bu hotspot bağlantı noktasından çıkmayı ve başka bir trafik yakalamayı düşünebilirsiniz.

Wi-Fi bağlantısı olan alanların birçoğu, hotspot açarken şifre kullanmaz. Fakat bireyler ilgili kısma tıkladıklarında herhangi bir bağlantının gerçekleşmediğini fark ederler. Bunun sebebi hotspot’un SMS doğrulama isteğidir. Hotspot’un ismine tıkladıktan birkaç saniye sonra internet paylaşımı için farklı bir tarayıcı ekranı sizleri karşılayacaktır.

Burada cep telefonunuzu girmenizi ve sonrasında gelen SMS’i yazarak bağlantı trafiğine katılabileceğiniz vurgusu yapılacaktır. Güvenli olmayan hotspot noktaları, sizden bu şekilde kişisel bilgilerinizi talep edebilir. Güvenilir erişim noktalarından bağlantı sağlamak her zaman en sağlıklısıdır. 

Bizimle İletişime Geçin