Teknolojik cihazların ve dijitalleşmenin artışıyla beraber internete erişim temel ihtiyaç halini almıştır. Bununla birlikte tek bir sağlayıcı veya kaynak yoluyla her cihazdan erişim bazen mümkün olmayabilir. Modem-cihaz arası mesafe farkı ve zayıf sinyal gibi problemler bu durumun temelidir. Böyle zamanlarda kapsam alanını genişletmek ve hızı yükseltmek için Mesh Wi-Fi gibi sistemlerden faydalanılır. Peki, ağlar için taşıyıcı işlev gören Mesh Wi-Fi nedir? İçeriğimizin devamını okuyarak konu hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Mesh Wi-Fi Nedir?
“Mesh Wi-Fi nedir?” sorusu, “Kablosuz erişim noktasının yalnızca tek bir modemle değil, birden çok cihazla sağlanmasıdır.” şeklinde yanıtlanabilir. Birbiriyle bağlantılı biçimde ve tek bir ağ adı altında (SSID) çalışan bu cihazlar, internetin kapsama alanını genişletir. Modemin sinyal gücünün yetmediği noktalarda Mesh Wi-Fi ile sağlanan altyapı yoluyla erişim probleminin önüne geçilmiş olur.
Mesh Wi-Fi ağırlıklı olarak çok katlı ev ve iş yerlerinde kablosuz ağı her katta mümkün kılmak amacıyla tercih edilir. Bununla beraber duvarların fazla olduğu ve sinyal akışının zorlaştığı alanlarda da bu cihazlar tercih edilebilir. Modemle ilişkili biçimde çalışan bu cihazlar, aynı ağ adına ve özelliklerine sahiptir. Dolayısıyla herhangi bir ilave yönteme ihtiyaç kalmadan internet erişimi sağlanabilir.
Mesh Wi-Fi ile Ağ Genişletici Arasındaki Fark Nedir?
Mesh Wi-Fi ve ağ genişletici cihazlar arasında ikisi de erişim noktasını genişletmesine rağmen beraber bazı temel farklılıklar bulunur. Dolayısıyla birbirinden ayrılan özellikleri hakkında bilgi edinerek ihtiyaca uygun olanı seçmek mümkün hale gelir. Böylece kullanım sürecinde verimlilik arttırılabilir.
Mesh Wi-Fi cihazları aynı SSID’yi, yani tek bir ağ adını kullanarak çalışır. Modeme daha önce bağlananlar sinyal güçlendiricinin oluşturduğu erişim alanında da otomatik olarak bağlanabilir. Ağ genişleticilerin mantığı ise daha farklıdır. Modemin sunduğu internet bağlantısını yeni ağ adı üzerinden yayarak farklı bir erişim noktası oluştururlar. Dolayısıyla yeniden bağlanmak daha uzun sürer.
Mesh Wi-Fi Ne İşe Yarar?
Kullanıcılar arasında “Mesh Wi-Fi nedir?” konusundan sonra merak edilen diğer noktalardan birisi de bu tip cihazların ne işe yaradığıdır. Mesh Wi-Fi altyapılarının temel amacı kablosuz erişim noktalarının dışında kalan alanlara sinyalleri taşımaktır. İşlem esnasında kullanıcıların hızlı ve güçlü bir bağlantı kurabilmesi hedeflenir. Dolayısıyla büyük yerleşim alanlarında erişim imkanı artırılmış olur.
Mesh Wi-Fi ağları modem ve elektronik cihazlar arasında bir köprü görevi görür. Çalışma prensibi açısından oldukça etkili olan bu ağlar, modemin sunduğu adı ve nitelikleri taşıyarak hareket ederler. Dolayısıyla daha önce kablosuz biçimde erişim sağlayan cihazlar Mesh Wi-Fi’ın kapsam alanında da otomatik olarak bağlantı kurabilirler. Böylece herhangi bir ek işleme gerek kalmadan verimli bir kullanım sağlanmış olur.
Mesh Wi-Fi Nasıl Kullanılır?
Etkili bir kablosuz bağlantı altyapısı oluşturmak için Mesh Wi-Fi sistemlerinden yararlanılabilir. Oldukça basit bir kuruluma sahip olan bu sistemler, ana ve yan uydu ünitelerine sahiplerdir. Diğer üniteler arasında iletişimi sağlayan ana cihaz, modelin kullanım şekline göre modeme bağlanır. Bu sayede tüm uydu sistemlerinin tek bir alet aracılığıyla hareket etmesi sağlanır.
Yan üniteler kablosuz erişim ağının ulaşamadığı noktalara isteğe bağlı şekilde dağıtılabilir. Her ünite çalıştırılmak için bir prize takılır. Hemen ardından kablosuz bir biçimde ana ünitenin oluşturduğu bağlantı kapsamına dahil edilir. Böylece kablosuz erişim ağının alanı genişletilmiş ve daha erişilir konuma taşınmış olur. Aynı zamanda Mesh Wi-Fi ağının durumu cihazın sunduğu uygulamalar aracılığıyla takip edilebilir.
Mesh Wi-Fi Avantajları Nelerdir?
Geniş alanlarda dar kapsama sahip internet ağlarının dağıtımını sağlayan Mesh Wi-Fi, kullanım sürecinde pek çok farklı avantaj sağlar. İnternet hızının mümkün olan en yüksek aralıkta değerlendirilmesine yardımcı olan, geniş kapsamlı altyapının sunduğu avantajlar şunlardır:
- Veri akışını ve bağlı elektronik aletlerin sinyal gücünü tespit ederek düğümler arası trafiği aktif biçimde yönetir.
- Alanın zamanla genişlemesi ve ihtiyacın tekrar doğması durumunda genişletilmeye uygun bir esneklik imkanı sunar.
- Kurulum ve kullanım sürecinde kolaylık sağlar. Kapladığı alan bakımından minimaldir.
- Ev ve iş yerlerinde internet erişim alanının artırılmasına yardımcı olur.
- Veri trafiğinin dengeli bir biçimde yönetimiyle performans sorunlarının önüne geçer. Böylece tek sağlayıcıyla çalışan ağlarda yavaşlama gibi problemler yaşanmamış olur.
Tüm bunlarla beraber mobil uygulama ile takip imkanı gibi pek çok farklı avantaja sahip olan Mesh Wi-Fi, verimli bir deneyim sunar. Dolayısıyla kablosuz erişim konusunda sinyal gücü problemi yaşayanlar için oldukça etkili bir çözüm yoludur.
Mesh Wi-Fi Dezavantajları Nelerdir?
Erişimde kolaylık sağlayan Mesh Wi-Fi ağlarının sağladığı avantajların yanında büyük bir dezavantajı bulunmaz. Bununla beraber menzilin genişletilmesi ve mesafenin daha da uzatılması durumunda küçük çaplı gecikmeler doğabilir. Gecikmelerin temel nedeni Mesh Wi-Fi ünitelerinin de kablosuz altyapı aracılığıyla veri aktarımı yapmasıdır. Ağ protokolünün doğru bir şekilde optimize edilmesiyle beraber bu problemin önüne geçmek mümkündür.
Mesh Wi-Fi Nerede Kullanılır?
Kablosuz internet erişiminin yetersiz olduğu saha ve alanlarda Mesh Wi-Fi altyapıları kullanılır. Sıkça tercih edilen bir yöntem olan bu altyapılar, erişim alanının köprü görevi gören cihazlarla genişletilmesi ve veri aktarımının kolaylaştırılması sürecini kapsar. Oldukça basit bir kurulama sahip olan Mesh Wi-Fi, sinyal gücüne bağlı akıllı dağıtımı ve mobil uygulamalarla desteklenen kullanımıyla öne çıkar.
Mesh Wi-Fi ağlarının geniş alanlarda gösterdiği başarılar nedeniyle en çok tercih edildiği alanlar; çok katlı evler, okullar, hastaneler, oteller ve diğer iş yerleridir. Duvarların ve mesafenin yol açtığı çekmeme problemi bu sayede asgari düzeye indirilmiş olur. Dolayısıyla erişimin kısıtlı olduğu her alanda bu cihazlardan yararlanmanız ve erişim alanını genişletmeniz mümkündür.
Mesh Wi-Fi Kullanmalı mıyım?
İnternet kullanımının yoğun olduğu alanlarda yavaşlama veya erişim sağlayamama problemleri yaşıyorsanız Mesh Wi-Fi sistemlerinden yararlanabilirsiniz. Alışveriş sürecinde doğru modelin seçimiyle beraber ihtiyaç duyduğunuz hız ve altyapıya erişmeniz mümkündür. Böylece verilerinizi daha hızlı biçimde şekilde aktarabilir, güvenli ve güçlü bir altyapının tadını çıkarabilirsiniz.
Hepimiz ev ve işyerlerimizde, hemen hemen her yerde kablosuz ağ kullanmaktayız. Herkes en az bir kere Kablosuz Ağda Oturum Açın Hatası almıştır. Bu hatanın nasıl çözüleceğini öğrenmek istiyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.